• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

250. godišnjica doseljenja Čeha u Gorski kotar

18.05.2014.

Obilježavanje 250. godišnjice doseljenja Čeha u ravnogorski kraj

Udruga "Plodovi gorja Gorskog kotara" i Turistička zajednica općine Ravna Gora organizirali su 5. festival starina "Iz bakine škrinjice", koji se odvija od 10. svibnja do 14. lipnja 2014. U okviru festivala posjetitelji su mogli vidjeti tematske izložbe vezane uz ravnogorski kraj i njegova tradicijska obilježja, prisustvovati raznim edukativnim radionicama, posjetiti sajam domaćih proizvoda i suvenira i pratiti zanimljive kulturno umjetničke programe.

Centralna svečanost 5. festivala starina odvijala se je 18. svibnja u Ravnoj Gori, a bila je tematski vezana uz obilježavanje 250. godišnjice početka rada staklane u Staroj Sušici koju je osnovao češki staklarski majstor Holub i doseljenja Čeha u ravnogorski kraj. Ovoj svečanosti prisustvovali su i u programu sudjelovali i članovi čeških udruga – čeških beseda iz Daruvara i Rijeke.

Kod mosta u Staroj Sušici otkrivena je interpretacijska ploča, uz susret zajednica Čeha iz Daruvara i Rijeke s domicilnim stanovništvom češkog porijekla, uz pića i slastice dobrodošlice te nastup puhačkog orkestra iz Ravne Gore. Domaćini su zatim svoje goste odveli u obilazak dvorca i crkve u Staroj Sušici i na etno imanje "Stara žaga" u Leskovoj Dragi.

U Domu kulture u Ravnoj Gori bila je upriličena izložba stakla, sajam starina, domaćih proizvoda i suvenira, ručnih radova i tradicijskih jela i slastica, među kojima su bili i mnogobrojni češki kolači.

Od 15 sati odvijao se je kulturno zabavni program u kojem su, osim domaćih kulturno umjetničkih društava i zborova, nastupili i riječki pjevački zbor Nostalgija i riječko amatersko kazalište, pjevački zbor iz Daruvara i daruvarski plesni ansambl Holubička.

  • Galerija slika

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.