• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Pjevačka skupina "Nostalgija"

 

NostalgieOva pjevačka grupa je izrasla je iz grupe entuzijasta i ljubitelja češke pjesme, koji su se ispočetka sastajali i pjevali, kako su uvijek naglašavali, "za svoju dušu". Iz ljubavi prema češkoj pjesmi počeli su pjevati, a težnja i želja da sa drugima podijele ljepotu narodne pjesme dovela ih je i do prvih javnih nastupa.

Tako je nastala mješovita pjevačka grupa, koja je kasnije dobila ime "Nostalgija" i koja je do sada mnogo puta nastupala na pozornicama u Primorsko–goranskoj županiji, u Gorskom Kotaru, Opatiji, Rijeci, nadalje u mnogim mjestima diljem Hrvatske – sjedištima čeških beseda, kao i u Češkoj republici (Bílovice nad Svitavou, Němčice nad Hanou, Římov, Prag, Chomutov, Hostěradice, Ostrava…).

Ujesen godine 2000. počeo je s njima raditi mr. Petr Trunec iz Češke republike. Ovaj glazbenik i osvjedočeni dirigent pjevačkih zborova im je odškrinuo vrata u svijet zbornog pjevanja, bio je njihov prvi dirigent, a rezultati njegova rada ostavili su trajan pečat. Nakon odlaska gospodina Truneca iz Hrvatske uvježbavanje zbora i dirigiranje preuzeo je naš član Antun Tony Řehák, koji zbor vodi i danas. Organizacijski voditelj je Marija Dmejhal.

Koreografkinja Zetová je 2000. godine predala češkom glazbeniku Miroslavu Císařu kazetu sa pjesmama hrvatskih Čeha koju su amaterski snimili riječki pjevači, te zatražila njegovo stručno mišljenje o ovim pjesmama. Na temelju njegove ocjene izdana je kasnije prva od pjesmarica pod nazivom Pjesme Čeha u Hrvatskoj.

Češka beseda Rijeka bila je u rujnu 2001. godine organizator prvih Zpěvánka, festivala čeških pjevačkih skupina i zborova iz Hrvatske, koje su se održavale pod patronatom Saveza Čeha u RH. Ova manifestacija je postala tradicionalna, Zpěvánke se dovijaju svake godine a u Rijeci su se do sada održale osam puta.

  • Galerija slika

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.