• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Posvicenjska zabava

29.10.2016.

Češka beseda Rijeka upriličila je u subotu, 29. listopada tradicionalno češko "posvicnenji". Riječ posvicenji znači posvećenje (kirvaj, proštenje…) a slavi se ujesen, nakon obavljenih poljodjelskih radova kao seoski i crkveni blagdan kada se sastaje obitelj uz gozbu i zabavu.

Na terasi riječkog češkog doma T. G. Masaryka se je od 17 sati odvijala prezentacija posvicenjskih običaja – pred gostima su se pravile, pekle i degustirale mesne kobasice, nudile su se češke buhtle, tradicionalne krumpirove pogačice – bramboraky i češko pivo. Sve se je odvijalo uz dobru zabavu i pjevanje tradicionalnih čeških i moravskih pjesama uz pratnju harmonike.

U okviru kulturno-umjetničkog programa koji je uslijedio nastupila je folklorna skupina riječkog slovenskog kulturno umjetničkog društva Bazovica, muška i ženska vokalna skupina Češke besede Zagrebačke županije uz vlastitu glazbenu pratnju i pjevačka i sve plesne grupe Češke besede Rijeka.

Nakon programa uslijedila je večera, ples, pjesma i druženje dugo u noć.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.