• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Češki dom T. G. Masaryka - kulturni centar Čeha u Rijeci

 

Český dům T. G. MasarykaNakon pet godina gradnje, Češki dom T. G. Masaryka u Rijeci svečano je otvoren 19. rujna 2009., prilikom proslave 15. godišnjice osnutka Češke besede Rijeka, a u prisutnosti više od 300 gostiju i uzvanika iz Češke i Hrvatske.

Dom je projektirala gđa Grazia Triccoli, vlasnica firme "Tiora", koja je ujedno bila i nadzorni organ gradnje.

U zgradu Češkog doma do sada je uloženo više od 6,4 milijuna kuna. Grad Rijeka sufinancirao je Češki dom sa 1,96 milijuna kuna, Vlada Republike Hrvatske sa 1,05 milijuna kuna, Češka republika pomogla je sa 754.900 kuna, Primorsko-goranska županija sa 700.000 kuna, doprinos Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj iznosi 510.000 kuna, a Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske 470.000 kuna. Sami članovi Češke besede Rijeka zajedno sa mnogobrojnim prijateljima i simpatizerima dali su doprinos od 700.000 kuna, a preostali dio pokrile su donacije pojedinaca i lokalnih samouprava, udruga i svih ostalih koji su prepoznali značenje i vrijednost ovog objekta. Članovi Češke besede Rijeka doprinijeli su izgradnji Doma i sa više od 8.000 sati dobrovoljnog rada.

Dom ima 1052 m2 korisnog prostora, a sagrađen je na terenu površine 1.500 m2 na tri etaže. U suterenu su garderobe, knjižnica, prostorija za nošnje, prostorija za pranje i peglanje rublja, dvije čajne kuhinje, sanitarni čvor, skladišta, restoran i velika kuhinja te sala za probe. U prizemlju je velika dvorana sa pozornicom, sanitarni čvor za invalide, klupska prostorija i ulazna hala – izložbeni prostor. Na katu su spavaonice i sanitarni čvorovi - hostel.

Prostore u ovom Domu (veliku dvoranu s pozornicom, malu dvoranu za probe, hol i prenoćište – hostel) zainteresirani mogu unajmiti za probe sekcija svojih kulturno umjetničkih društava ili organizirati u njima nastupe i programe, konferencije, sastanke, obiteljske svečanosti i slično, kao i za smještaj za vrijeme boravka u Rijeci.

O unajmljivanju prostora može se dogovarati na telefon Češke besede Rijeka 051 373-587 ili na mobitel 099 804 3500.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.