• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Proslava 20. godišnjice Češke besede Rijeka – Dani češke kulture

20.09.2014.

Češka beseda Rijeka je proslavila 20. godišnjicu postojanja dvodnevnom proslavom u okviru manifestacije Dani češke kulture u Rijeci. Proslava se je odvijala 19. i 20. rujna 2014. pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Saveza Čeha u RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeka.

Svečanost je započela u petak 19. rujna otvaranjem izložbe novinara Jednote Mate Pejića Nacrtaj mi kriglu – pivo u stripu i karikaturi. U programu su predstavljene dvije nedavno izašle knjige na češkom jeziku: Vjera Vystyd je pročitala dvije pjesme iz svoje zbirke Četverogodišnje žalovanje a čuli smo i jednu pjesmu iz te zbirke u hrvatskom prijevodu Mate Pejića. Jarmila Kozak Marinković predstavila je neke božićne i uskršnje češke običaje opisane u knjizi Običaji i tradicije zagrebačkih Čeha. Članica češke besede Rijeka Herta Tadić čitala je pjesme iz svoje pete zbirke pjesama More a čakavski pjesnik, velikiprijatelj Češke besede Miodrag Rudanović svoje stihove o češkom domu u Rijeci, kraju u kojem se to zdanje nalazi kao i pjesmu o predsjednici ČB Rijeka Faniki Husak i njenoj porodici.

Nastupili su folklorni ansambl Jeteliček Češke besede Zagreb, pjevačka i plesna skupina Matice slovenske Rijeka uz pratnju tamburaškog sastava Zametski koren, pjevački zbor Češke besede Daruvar i sve skupine udruge domaćina Češke besede Rijeka: pjevački zbor Nostalgija, djevojačka plesna grupa LIW, plesna grupa odraslih i mlađa i starija djevojačka folklorna skupina Raček.

Svojom prisutnošću riječke su Čehe posebno razveselili i počastili veleposlanik ČR u RH Martin Košatka, zastupnik za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom Saboru Vladimir Bilek, predsjednica Saveza Čea u RH Libuša Stranik, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, predjsjednica Matice slovačke, predsjednici beseda i čeških nacionalnih vijeća, dopredsjednici Saveza Čeha, ostali predstavnici lokalne samouprave i češkog veleposlanstva, koreografkinja iz Praga Eva Zetova i mnogi drugi.

Više o ovoj proslavi čitajte na češkom jeziku na ovim stranicama u biltenu Naše řeč br. 79.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.