• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

O nama

 

Ceska beseda RijekaČeška beseda Rijeka osnovana je 17. rujna 1994. kao prva od novoosnovanih čeških udruga nakon domovinskog rata u Hrvatskoj i danas broji oko 150 članova. Ova udruga djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, koji je nepolitička, samostalna organizacija dobrovoljno udruženih Čeških beseda, škola, klubova i pojedinaca, a okuplja 30 čeških beseda razasutih po čitavoj Hrvatskoj. Beseda u Rijeci od svih je ovih 30 čeških udruga teritorijalno najudaljenija od Daruvara u čijoj okolini živi većina hrvatskih Čeha i gdje se nalazi sjedišta Saveza Čeha, a ujedno je i jedina takva udruga na obali Jadranskog mora.

U riječkoj besedi se je od prvog dana počelo marljivo raditi na očuvanju češke kulture, jezika i običaja. U gotovo 20 godina djelovanja postignuti su zavidni rezultati prema kojima ova udruga nimalo ne zaostaje za mnogim starijim češkim besedama.

U okviru riječke besede danas djeluju tri folklorne grupe, amatersko kazalište, lutkarsko kazalište, pjevački zbor i knjižnica. O svojim aktivnostima informiramo u biltenu "Naše řeč" na češkom jeziku. Održavaju se tečajevi češkog jezika, a u riječkoj osnovnoj školi Podmurvice se održava nastava češkog jezika i kulture 3 sata tjedno prema modelu C.

Uspostavljeni su kontakti sa mnogim kulturno umjetničkim društvima u Češkoj republici, sa većinom ostalih čeških beseda u Hrvatskoj te kulturno-umjetničkim društvima u Hrvatskom primorju, Istri i Gorskom kotaru. Folklorne grupe, pjevački zbor i kazališne grupe nastupale su ne samo u mjestima gdje djeluju ostale češke besede u Hrvatskoj, nego i u mnogim gradovima i naseljima gdje ne žive Česi, te u Češkoj republici (u Bilovicama nad Svitavou, Řimovu kod Čeških Budějovica, Pragu, Rožnovu pod Radhoštěm, Němčicama nad Hanou, Ostravi i Chomutovu).

Sve ove rezultate riječki su Česi postigli unatoč tome što do godine 2009. nisu imali vlastiti prostor. Zato su kao prioritet istaknuli gradnju Češkog Doma T. G. Masaryka u kojem sada rade i djeluju a u kojem još uvijek nisu u funkciji neki od prostora (restoran i velika kuhinja).

  • Galerija slika

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.