• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Žetvene svečanosti – Dožinky u Kaptolu

19.07.2014.

U Kaptolu, živopisnom mjestu u Požeško-slavonskoj županiji su se u subotu, 19. srpnja u organizaciji Saveza Čeha u RH i Češke besede Kaptol, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH odvijale 58. žetvene svečanosti – Dožinky, tradicionalna manifestacija Čeha u RH.

Bila je to veličanstvena svečanost svih Čeha koji žive i organizirano djeluju u Hrvatskoj i njihovih gostiju, vatromet boja, nošnji, pjesme, glazbe i plesa kojom su hrvatski Česi proslavili ne samo kraj žetve, već su i predstavili rezultate svojih dvogodišnjeg aktivnosti, usmjerenih na očuvanje kulturne tradicije, napose folklora.

U žetvenoj povorci i večernjem folklornom programu sudjelovalo je 1100 učesnika, članova 30 čeških udruga iz Hrvatske u 24 folklorne i 19 glazbenih skupina, 14 alegorijskih kola, ukrašeni traktori, konji… Manifestaciju se pratilo preko 200 gostiju iz Hrvatske, Češke i Mađarske i veliki broj gledatelja. Odvijao se je staročeški sajam, bila je otvorena izložba o dosadašnjim Dožinkama u Kaptolu, a bilo ih je ukupno 5, odvijala se je dvojezična sveta misa…

Na žetvenim svečanostima u Kaptolu sudjelovali su i članovi Češke besede Rijeka, kako u povorci tako i u večernjem folklornom programu u okviru kojeg je nastupila djevojačka folklorna skupina Ráček.

Foto: N. Vidović

  • Galerija slika

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.