• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

14. Krajanské zpěvánky

03.10.2015.

U riječkom Češkom Domu T.G. Masaryka se je 3. listopada odvijao prvi dio ovogodišnje smotre čeških pjevačkih skupina i zborova iz Hrvatske, popularnih Krajanských zpěvánek. Organizirala ih je Češka beseda Rijeka i Savez Čeha u RH pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Bile su 14. Zpěvánke koje su se ove godine po 9. puta održavale u Rijeci, gdje ih je osmislio, imenovao i 2000. godine u riječkoj Filodrammatici prve organizirao učitelj iz Češke Petr Trunec.

U Rijeci su se ove godine predstavile skupine i zborovi iz osam čeških udruga u Hrvatskoj: iz Treglave, Nove Gradiške, Šibovca, Lipovljana, Zagrebačke županije, Zagreba, Siska i Virovitice. Nastupilo je više od 160 pjevača i glazbenika koji su ih pratili, s njima su došli i drugi članovi njihovih udruga -predsjednici beseda a prisutan je bio i potpredsjednik Saveza Čeha u RH Juraj Bahnik i saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek.

Nakon pojedinačnog nastupa svih zborova uslijedio je najdojmljiviji dio svake ovakve pjevačke smotre – zajedničko pjevanje neslužbene himne hrvatskih Čeha, Hašlerove Pjesmice češke ovaj puta pod dirigentskom palicom glazbenika iz Virovitice Rudolfa Chalupe i u pratnji malog orkestra iz Virovitice.

Drugi dio ovogodišnje smotre čeških zborova održat će se 7. studenog u Grubišnom Polju a treći 14. studenog u Međuriću.

  • Galerija slika

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.