• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Dani češke kulture 2013.

19.10.2013.

Ovogodišnji riječki dani češke kulture započeli su z Češkom domu TGM promocijom pete zbirke pjesama članice ČB Rijeka Herte Tadić "More" i kulturno-umjetničkim programom pjevača, plesača i kazališnih amatera Češke besede Rijeka. Predstavili su se i učenici koji u Osnovnoj školi Podmurvice uče češki jezik i kulturu prema modelu C.

Subota je obilovala raznovrsnim događanjima putem kojih su riječki Česi svojim sugrađanima predstavili svoje aktivnosti i djelić češke tradicije i kulture.

U prisutnosti gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela češki je veleposlanik u RH Martin Košatka otvorio izložbu Češki gradovi i spomenici na popisu UNESCO. Posjetitelji su istovremeno mogli pogledati i zanimljivu izložbu tradicionalnih ručnih radova Čeha u Hrvatskoj i češkog stakla i keramike.

Uslijedila je prezentacija običaja tradicionalnog češkog posvicenji i pripreme posvicenjskih jela. U kulturno umjetničkom programu koji je uslijedio nastupili su osim domaćih mladih foklorašica i plesači i pjevači iz čeških beseda iz Prekpakre i Gornjeg Daruvara.

Večera je bila tradicionalno posvicenjska pa su gosti i domaći mogli kušati češka jela, kolače i slastice koje se pripremaju prilikom posvicenji - tradicionalno češkog crkveno-folklornog slavlja. Večer je nastavljena plesnom zabavom.

Više o ovoj manifestaciji čitajte na ovim stranicama u prosincu u biltenu Naše řeč br. 77.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.