• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Majska zabava

09.05.2015.

U predvečerje 1. svibnja su se sastali riječki Česi kako bi pred Češkim domom T. G: Masaryka okitili i postavili tradicionalno majsko drvo – takozvanu májku. Máje, májkaili máj su nazivi za raznobojnim vrpcama i bocom pića okićen vrh krošnje visokog stabla koje u mnogim evropskim zemljama, tradicionalno i u Češkoj, simbolizira središnji element proljetnih proslava. U Rijeci je majsko drvo prvi puta postavljeno u 2014. godini a postavili su ga riječki Česi.

Prvi vikend nakon 1. maja bio je u Češkoj besedi Rijeka buran, veseo i svečan. Bila je organizirana Majska zabava na koju su došli mnogobrojni gosti. Češka beseda iz Hercegovca stigla je sa svojom limenom glazbom koja je svirala na radost okupljenih posjetitelja prilikom čina rušenja, odnosno skidanja majskog drva.

Uslijedio je više nego dvosatni kulturno umjetnički program koji se je svim prisutnima veoma dopao. Nastupila je pjevačko-plesna grupa odraslih i djevojačka folklorna grupa Zvjezdice iz Hercegovca uz pratnju svoje limene glazbe. Češka beseda Rijeka prikazala je dio svog rada nastupom djevojačke plesne grupe Raček, koja je plesala češke plesove, nastupom pjevačke skupine Nostalgija i folklorne grupe bračnih parova koji plešu češke plesove. Nastupila je i plesna grupa LIW Češke besede Rijeka sa modernim plesovima.

U Rijeci je gostovala i amaterska dramska skupina Češke besede Daruvar ČB2 koja se je gledateljstvu predstavila izvrsnim nastupom u komediji Koncesija. Ova dramska grupa je pobijedila na ovogodišnjem festivalu čeških amaterskih kazališta i time stekla pravo, odlukom državnog selektora za amatersku kazališnu djelatnost, nastupa na državnoj smotri amaterskih kazališta Hrvatske. Igra nazvana Koncesija je obrada starijeg teksta francuske salonske lakrdije, koju su za filmski ekran pripremili scenarist Jacques Vilfrid i režiser Jean Girault a slavu je stekla 1963. godine zahvaljujući filmu Pouic-pouic. Za daruvarsku amatersku grupu je igru prilagodila, obradila i režirala Vlatka Danjek. Glumačke izvedbe, scenografija, kostimi… jednom riječju cijela predstava su bili izuzetno kvalitetni i nekoliko puta potakli gledateljstvo na aplauze na otvorenoj sceni.

Nakon programa i večere su se kako gosti, tako i domaćini još dugo zabavljali i družili uz glazbu iz Hercegovca. Pred zoru su se gosti iz Hercegovca uputili na put kući a Daruvarčani su ostali u hostelu Češke besede Rijeka kako bi prespavali i drugi dan iskoristili za šetnju Rijekom.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.