• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Bilten "Naša riječ" i ostala izdanja

 

Češka beseda kvartalno izdaje svoj informativni bilten "Naše řeč" (Naša riječ), te ga besplatno šalje svojim članovima i prijateljima. Ovim biltenom ne samo da želimo informirati naše članove i vodstvo Saveza Čeha kao i ostale besede i sve svoje prijatelje o našim aktivnostima i pridonositi usavršavanju češkog jezika među članstvom, već želimo i budućim generacijama ostaviti trajni pisani trag o našem postojanju i našim aktivnostima.

Naše řečPrvi broj biltena izašao je u prosincu 1996. godine i do sada smo izdali 76 brojeva. U biltenu informiramo o akcijama, planovima, nastupima i gostovanjima članova i grupa naše besede, ali isto tako i o gostima koji nas posjećuju u Rijeci (folklorne i dramske grupe, glazbeni sastavi, pjevački zborovi…). Objavljujemo literarne i informativne priloge naših članova i prijatelja, jezične studije (na primjer rječnik hrvatsko-čeških homonima profesora Križana), studije o Česima koji su živjeli u ovom kraju i ovdje ostavili trajni trag svog postojanja i djelovanja, pjesme čeških pjesnika, putopisne priloge s ciljem upoznavanja krajeva i gradova u Češkoj, zanimljivosti iz kulturne i arhitektonske ostavštine u Rijeci itd. Ne nedostaju niti izreke, jezične pitalice i zagonetke, anegdote, recepti itd.

Grafička oprema je iz financijskih razloga veoma skromna. O svemu što se tiče izdavanja biltena brine se redakcija u sastavu: glavna urednica prof. Snježana Herceg (pisanje najvećeg broja tekstova, grafičko uređivanje, razmnožavanje, distribucija…), urednica mr. Marcela Čović i lektorica mr. Zdena Steckerova iz Češke republike.

Od početka izlaženja, publikacija Naše řeč ima, s jednom iznimkom, stručnog lektora iz Češke. Lektorirali su ju Vjera Srića, Jana Filipenská, Petr Trunec, i već punih deset godina Zdena Steckerová (jedan broj Marcela Čović).

Članice Češke besede Rijeka do sada su izdale (na hrvatskom i češkom) zbirku recepata za češke kolače koje najčešće same pripremaju.

Gđa Herta Tadić, članica Češke besede Rijeka je upisana u Međunarodni registar pisaca. U češkom originalu izdala je do sada 5 zbirki pjesama s prijevodom na hrvatski gđe Vere Badurine. Sav novac od prodanih knjiga darovala je za izgradnju Češkog doma T. G. Masaryka u Rijeci.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.