• OVLAŠTENI ZASTUPNIK za Hrvatsku i Sloveniju
  • BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad

Briga o očuvanju i usavršavanju češkog jezika – tečajevi

 

Od samog osnutka Češke besede Rijeka posvećuje se pažnja očuvanju češkog jezika. Bilten Naše řeč, koji od 2000. godine ima lektore - stručnjake za češki jezik iz Češke republike (Petr Trunec, Jana Filipenská i Zdena Steckerová), takoreći neprekidno objavljuje rubrike ili članke o češkom jeziku.

U "Našoj riječi" je objavljivan i jedinstven - prvi (kako u Češkoj tako i u Hrvatskoj) Rječnik hrvatsko-čeških homonima prof. dr. Zdenka Križana, što je neprocjenjiv doprinos skrbi za češki jezik u Hrvatskoj. Ovaj rječnik stalno je dostupan na ovim web stranicama.

O češkom jeziku brinemo i prilikom uvježbavanja kazališnih i lutkarskih priredbi kao i kod pjevanja.

Od početka djelovanja besede organizirali su se tečajevi češkog jezika za početnike (kako za djecu tako i za odrasle), ali i za napredne. Sve tečajeve za početnike vodila je Snježana Herceg, a kratki tečaj za napredne vodila je 2002. godine Jana Filipenská iz ČR. Od školske godine 2009/2010 u riječkoj osnovnoj školi Podmurvice odvija se nastava češkog jezika i kulture 3 sata tjedno u dvije grupe prema modelu C.

Gotovo cijelo vrijeme u Našoj řeči izlaze prilozi o jeziku i gramatici, te vježbe na temelju kojih čitatelji mogu obnoviti svoje znanje ili učiti ispravno pisati češki. Priloge o jeziku i pravopisu pripremale su Snježana Herceg, Vjera Srića, Blanka Hrgetić, a najvredniji su prilozi Marcele Čović "Z české mluvnice" koji izlaze sada.

Veoma omiljena je bila rubrika pod nazivom Vala-nevala u kojoj su autorice (Steckerová, Herceg i Valenčić) na zanimljiv i prihvatljiv način uz jako uspješne i duhovite ilustracije upozoravale i objašnjavale greške koje se pojavljuju u "našem češkom jeziku" a koje donosi neizbježna asimilacija i kroatizacija, te na nesporazume koji upotrebom "našeg češkog" mogu nastati.

Slična zanimljiva i već omiljena rubrika sa vrijednom jedinstvenim autorskim ilustracijama se objavljuje i trenutno pod nazivom "Pojďme si zadaruvařit", a njeni autori su Z. Steckerová, S. Herceg i B. Valenta.

Donatori

Jednota Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka Primorsko-goranska županija Vlada RH Vláda ČR
TOP

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.